2010. május 15., szombat

Vargánya ízű






Így ismertem-éveken keresztül.
Kellemes illata /sztolon/ miatt vetettem rendületlenül újra és újra, ősszel összegyűjtve a magocskákat, félretéve a megszáritott növényeket, hogy poritva, füszerként használjam a keleties ízvilágú étkekben.
Közben többször belefutottam a görögszéna, mint növény hasznos voltába. Gyakran a cukorbetegség alternativ / (2S,3R,4S) 4-hidroxi-izoleucin inzulin termelést fokozó hatása/ kezelése kapcsán, szintúgy a fogyókúrát támogató növények felkutatása során.Persze közben mellesleg a többi használható hatása is kiderült számomra: a hajápolásban, a szoptatásban, a premenstrualis szindromában, az emésztési gondokban, érelmeszesedésben, sebtisztitó hatásban. Stimulálja az immunrendszert/galaktomannán rost tartalom/, csökkenti a koleszterin szintet.
Rendelkezik némi fogamzásgátló hatással, és mellesleg afrodiziákum.Terhességben ellenjavalt.

A két dolog, a véletlen folytán találkozott bennem: amint az ajánlások kapcsán a görögszéna mag képét nézegettem, és Heuréka! hiszen ez azzal a növénnyel azonos, amit évek óta magam is termelgetek......csakis az ize, illata miatt.
Így az idén, a megszokott sorocska helyett nagy összefüggő területre vetettem el, valahogy úgy,mint a gondos vadgazdálkodók teszik. Mert, hogy nevéből adódóan, "görögszéna" alkalmas takarmányozásra. Ráadásul olyan fajtát nemesítettek magyar kutatók, amelyet ősszel lehet elvetni, így már ekkor szolgál táplálékként, és a következő évben már nyár közepén betakaritható.
Szerencsére újabban a Magyar Gyógyszerkönnyvben is hivatalos a drogja.
Frissen levelei-salátaként,vagy párolva. Magja örölve a curry, chatney alkotórésze. Gyakran alkalmazzák kozmetikumokban, krémekben is/ mellnövesztés/. Magas vas tartalmú csíra fogyasztása előnyös vérképzési problémák, erős fizikai megterhelés, sport kapcsán.
Tehát, termelésre, avagy vásárlásra fel!


BioBodyguard




Nincsenek megjegyzések: