2009. április 30., csütörtök

Bólogat az eperfa lombja




Van belőle hatalmasra 
növő, igazi árnyat 
adó,és van akár 
esernyőként 
elterülő. 
Közismerten
selyemhernyó eledel.





A termése fehér, fekete, vagy vörös, a fajtától függően.Izletes, és hasznos hatóanyagok tárháza. Most azonban a leveleire koncentrálok.Gyűjthető és szárítás után egész évben a rendelkezésünkre áll, hogy hasznát vegyük.
Miben is?
Ne alakuljon ki az un.inzulinrezisztencia, és a következményes metabolikus szindroma.
Vagyis, az az állapot, amikor a nagyrészt szénhidrátokból álló táplálkozás mellett a sejtjeink érzéketlenné válnak az inzulin hatására. Így tartósan magasan szinten marad  a vércukor. Viszont, mivel a sejtekbe nem tud bejutni, az inzulin hatástalansága miatt, relatív "éhezés", tovább fokozódó táplálkozás, elhízás, magasvérnyomás, kóros vérzsír értékek, érelmeszesedés, majd az inzulin termelő sejtek kimerülése miatt cukorbetegség alakul ki.
Az eperfalevél, különösen a fehér eperfa levelének teája,  alkalmas arra, hogy a táplálkozással felvett összetett cukrok ne hasítódjanak egyszerű cukrokra a tápcsatornában, igy az emésztés során  a lassabb felszívódás nem okozza a vércukorszint extrém megemelkedését, és a maximális inzulin válasz is elmarad. Ez az anyag a DNJ /1-deoxynojrimycin/.A levelek fitoszterol tartalma pedig segít a vérzsír csökkentésében, különös tekintettel a rossz koleszterinre.
Vagyis, ha minőségi táplálkozást folytatunk, és  a napi menüben szerepelnek olyan alapanyagok, mint hagyma, fokhagyma, csicsóka /örménygyökér, gyermekláncfű/, vagyis egy természetes, cukor pufferelő hatással bíró hatóanyag, az inulin, amely energiaforrásként szerepel, de nincs vércukor emelő hatása. Illetve az eperfalevél tea, amely a táplálékkal bekerült összetett szénhidrátok bontását módosítva, előzi meg az egyszerű cukrok gyors felszívódását. 
A harmadik lehetőség, amely a minőségi, bio táplálkozás során a vércukorszint egyenletessé tételében szerepet játszhat az, hogy bizonyos táplálékok, un. alfa liponsavat tartalmaznak.Ennek az a hatása, hogy segíti a cukrok sejtekbe kerülését, ilyen módon is csökkentve a vércukorszintet, és az  összes káros következményt. Ezt amúgy a szervezet is termeli, de megtaláható a burgonyában, a céklában, répában, vörös húsokban.
És, ha a következő fűszereket is tudatosan használjuk, a bio, minőségi táplálkozás során:fahéj, kurkuma, gyömbér, szegfűszeg, kapor, akkor nagyon sokat tettünk, akár az inzulinrezisztencia megelőzésében, "gyógyításában", vagy akár ez egészséges, ám mégis finom étrendü, eredményes fogyókúra folytatásában.
                      


BioBodyguard

Nincsenek megjegyzések: