is.Kezdetben, mint gyógynövényt,a gyöktörzsét használták
Szeretem, mint kertész, mert kevés a teendő vele, évelő,jól türi a hideget, mindössze némi árnyékka lkell neki kedveskedni, és biztosan számithatok a levélnyelére, a konyhában a sütemények, gyümölcslevesek, szószok, kompótotok alkatrészeként.
Szeretem, mint javasasszony, mert gyengéden jobbitóan hat emésztési gondokban, lazitja a székletet.Igaz, kézen fogja, vagyis megköti a benne lévő sóska,vagyis oxálsav a kálciumot, a béltartalomban,és a vérben egyaránt. Ez különösen olyankor hasznos,amikor valamilyen oknál fogva fokozottab a csontból való kálcium mobilizálása, és ekkor megtisztitja a vért, a szervezetet a magasabb, és káros kalcium szinttől, megakadályozván a rossz
helyeken való lerakódástól, amit csak meszesedésnek hívnak.
Veseköképzödést, oxálkövet, csak arra hajlamos emberekben okoz.Egyébként, ha kálcium tartalmu ételféleségekkel,mint tej, sajt, mák, dió, mogyoró, mandula, tökmag kombináltan fogysztjuk,akkor eleve már a bendőnkben kapcsolódik egymáshoz a két anyag,s igy fel sem szívódik.....Ilyenkor "csak" a benne található egyéb anyagok hatását hasznosíthatjuk: antrakinon/ emodin, reumemodin-, aloéemodin- és reinglikozidok, diantron-glikozidok/, amely a bélmozgást fokózó hatása révén tisztít, összehúzó hatása miatt kiváló szájöblögetö, illetve aranyér kenőcsök alkatrésze.
Flavonoidok, polifenolok,ásványi anyagok,és vitaminok, rostok teszik még hatékonyabbá.
Ráadásul kalória alig van benne.Persze a szokásos társításokkal kerül mellé cukor, de tudatosan azért ez minimalizálható, illetve más gyümölcsökkel társítva mégiscsak sovány étel készülhet belőle.
És még a virágzata is szépséges,méltó a keserűfű mivoltjához.....
BioBodyguard
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése