2008. április 7., hétfő

Ejh, mi a kő....


A tavasz feltartóztathatatlanul jön. A húsvét elhaladt mellettünk , a sonkával, tojással megkoronázta a böjt okozta tisztulást. Az omlós hús, a héjában megszínezett-zöld, sárga, piros, narancs, bordó héj - belül élénksárga a tojás sárgája, a zöldhagyma, foszlós kaláccsal. Ezzel az egy-két ilyen típusú étkezéssel valójában egészség szempontból, szemben a sült krumpli-rántott hús párossal kevesebbet ártunk. Ebben az ételcsoportban nincs hozzáadott zsír, transzzsír. Innentől a tojás-még keményre főzve is-tökéletes fehérje forrás.Főleg, ha azt a tyúkot, aki tojta, azt a kakas is meglátogatta, szabadban kapirgáló, gilisztán, kendermagon tartott a szemes takarmányokon kívül, rengeteg zöldet csipegetve. Az a tyúk: "biotojásgyár". A végtermék: "okostojás", ahol a telítetlen zsírsavak aránya a telítettekhez képest a ketrecben, tápon tartott tyúk tojásához képest ३०-szor magasabb lehet!Csak, mert a saját élő táplálékláncából származó anyagok palettáját hasznosította.Erre aztán semmiképp nem illik a korábbi koleszterinbomba titulus.....
Már csak annyi volna a további eredményfokozó "újítás":volt nekünk un Kendermagos fajtánk.Talán már nem csak a génbankban lehet fellelni, és visszahozni a hétköznapokba.Hiszen óvodáskorú gyermekeink még megtanulják: Ejh, mi a kő tyúkanyó....lehet, hogy már nem is értik!
Biobodyguard

Nincsenek megjegyzések: